Η Πολιτεία δεν ξέχασε το τέμενος Βαγιαζήτ

982

Βάσει προγράμματος συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ. Το μεγαλύτερο μέρος της οροφής του μνημείου κάηκε στις 22 Μαρτίου. Παρόλα αυτά ο μηχανισμός της Πολιτείας ενεργοποιήθηκε άμεσα και οι εργασίες αναστήλωσης προχωρούν σε καλό ρυθμό.
Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στον χώρο κλιμάκια των διευθύνσεων αναστήλωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, ενώ παράλληλα έχει κινητοποιηθεί η αστυνομία, που φυλάσσει τον χώρο, για να μην υπάρξουν απρόοπτα.
Το τέμενος έχει τετράγωνη κάτοψη με 30 περίπου μέτρα η κάθε πλευρά, έχοντας δηλαδή έκταση 900 τετραγωνικά μέτρο. Το πάχος των περιμετρικών τοίχων είναι στα 2,50 μέτρα περίπου. Τέσσερις ογκώδεις πεσσοί διαμορφώνουν εσωτερικά έναν κεντρικό τετράπλευρο και τέσσερις επιμήκεις χώρους γύρω από αυτό. Στο εσωτερικό του τεμένους …υπήρχε διακοσμητικός ξύλινος θόλος φτιαγμένος από μικρές σανίδες δρύινου ξύλου, του 14ου αιώνα. Πάνω από το ιερό (μιχράμπ) το οποίο βρίσκεται στο νότιο τείχος απεικονίζεται η ουράνια πόλη ενώ οι υπόλοιποι τοίχοι και κολώνες είναι διακοσμημένες με γνωμικά από το Κοράνι και παρακλητικά κείμενα στον Αλλάχ, σε καλλιγραφική μορφή.
Ακριβώς επειδή η κατασκευή της οροφής ήταν ξύλινη, η φωτιά είχε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα και γι’ αυτό η αναστήλωση είναι δύσκολη και απαιτεί προσεκτικά βήματα και συντονισμό όλων των υπηρεσιών. Ύστερα από τις απαραίτητες μελέτες των αρχαιολόγων, οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης άρχισαν να πραγματοποιούνται. Η πλήρης αποκατάσταση τόσο της στέγης όσο και όλων των ζημιών εντός του τεμένους θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Το τέμενος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη. Αναφέρεται και ως το μεγαλύτερο σε έκταση (σχεδόν ενός στρέμματος) στο χώρο των Βαλκανίων. Το τέμενος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου και είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο από το 1946.
Η Πολιτεία φαίνεται, έστω και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, πως δεν ξέχασε το τέμενος Βαγιαζήτ.

Μακάρι να λειτουργούσε ανάλογα σε όλες τις περιπτώσεις…

 

πηγή