Ανοίγουν οι φάκελοι για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

986
Επίπονη αναμένεται να είναι η διαδικασία για την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι τεχνικές παράμετροι των προσφορών (bankassurance σύμβαση, χρηματοοικονομική εικόνα κτλ) αλλά και το γεγονός ότι πάντα η διαδικασία εξέτασης προσφορών εξαγοράς – συγχώνευσης για ασφαλιστικές εταιρίες έχει πολλές επιμέρους λεπτομέρειες καθιστούν το όλο έργο δύσκολο.

Έτσι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξιολόγηση αναμένεται να κρατήσει περίπου δύο εβδομάδες, αλλά η τελική επιλογή δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας στα τέλη του μήνα.

Την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, πάντως, για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επιβεβαίωσε η Εθνική Τράπεζας της Ελλάδος με ανακοίνωση. Εκεί η τράπεζα κατέστησε σαφές ότι θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις από τα αρμόδια εταιρικά όργανα.

Προτάσεις έχουν καταθέσει η Ελληνικού ενδιαφέροντος σχήμα EXIN Partners, στο οποίο συμμετέχουν οι Παύλος Κανελλόπουλος, John Calamos, John Koudounis – και Matt Fairfield. Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, συνδυάζει τη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, την οικονομική ευρωστία και την βαθιά γνώση της ασφαλιστικής αγοράς.

Μάλιστα κάποιοι τραπεζικοί κύκλοι κάνουν την εκτίμηση ότι η EXIN PARTNERS έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά και σε τίμημα και σε αναπτυξιακό μείγμα που προτείνει. Μάλιστα θεωρούν ότι η έλλειψη εμπειρίας των Κινεζικών Fund στις ασφάλειες, παρά την οικονομική τους ευρωστία, τους φέρνει πιο πίσω, κάτι που όπως λένε καταφάνηκε στις προσπάθειες στο διαγωνισμό για την εξαγορά της Ισραηλινής Clal Insurance το 2016 όπου το σχήμα Gongbao-Urban Transportation Investments είχε καταθέσει πρόταση.

Σημειώνεται ότι το εύρος της αποτίμησης που έχουν δώσει οι σύμβουλοι για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής -Goldman Sachs και Morgan Stanley -κυμαίνεται από 500 εκατ. έως 1 δις. ευρώ. Όπως εκτιμάται, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα γίνει σε επίπεδα 0,7 – 0,8  P/BV, δηλαδή στα πλαίσια των τιμών που διαμορφώνονται για εξαγορές ασφαλιστικών εταιριών διεθνώς.

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας είναι για πώληση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, εκτός και εάν ο επενδυτής ζητήσει από την τράπεζα να διατηρήσει ένα ποσοστό, της τάξεως μέχρι 25%.

Στο μεταξύ κέρδη προ φόρων ύψους 57,7 εκατ. ευρώ παρουσίασε το 2016 η Εθνική Ασφαλιστική έναντι  κερδών 76,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η μείωση των κερδών προ φόρων αποδίδεται κυρίως στο σχηματισμό αυξημένων τεχνικών αποθεμάτων για τον Κλάδο Ζωής και στα μειωμένα έσοδα επενδύσεων.

aftodioikisi.gr