Μια συγκινητική παρουσίαση βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη από τον «Εύξεινο Πόντο» Έβρου (βίντεο)

1008
Μνήμες από την περίοδο του Εμφυλίου ξύπνησε η εκδήλωση που έγινε στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου Τα βάσανα μικρών ανθρώπων. Από τον Έβρο στη Σύρο – Παιδοπόλεις του Δημήτρη Χάλαρη.

Ένας από τους επιζώντες εκείνης της περιόδου μίλησε για τα γεγονότα, μα κυρίως για τους ανθρώπους που συνάντησε στη Σύρο, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης.

Την εκδήλωση, που έγινε υπό την αιγίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος» με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Χηλής «Άγιος Γεώργιος».

Η πρόεδρος του «Εύξεινου Πόντου» Ουρανία Πανταζίδου, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο του «Αγίου Γεωργίου» Γεωργία Κυριακίδου, αναφέρθηκε στο πώς έφτασε στα χέρια της το υλικό που είχε στην κατοχή του ο αείμνηστος Δημήτρης Χάλαρης (συγγραφέας του βιβλίου) και το πώς αυτό το υλικό παραχωρήθηκε στο σύλλογο και έγινε βιβλίο.

Η Ουρανία Πανταζίδου μίλησε επίσης και για τον υποστηρικτή της έκδοσης, τον τέως νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη, ο πατέρας του οποίου ήταν ένα από τα παιδιά των παιδοπόλεων της Σύρου.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του «Αγίου Γεωργίου» ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε την ιστορία μας, καθώς το θέμα είναι άγνωστο στις νεότερες γενιές.

Βιωματικά, αλλά και με ιστορικά στοιχεία για την περίοδο του Εμφυλίου μίλησε ο Φάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους μουσικούς Νίκο Ζέγο και Χρήστο Αλεξανδρή που τραγούδησαν τη «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη και το «Σύρα-Ερμούπολη» του Αντώνη Ρούσσου.

http://www.pontos-news.gr/