∆εν φεύγει καλό σκληρό κάτω από 20 λεπτά

910
Την οριακή άνοδο που είχε σηµειωθεί στις αρχές Μαρτίου στις τιµές παραγωγού για το σκληρό σιτάρι, δηλαδή τα 21-22 λεπτά το κιλό έναντι των 20 λεπτών το κιλό στα µέσα Φεβρουαρίου, προσπαθούν να ανακόψουν… τα παιδιά του Ιταλού, όπως δηλώνουν στην Agrenda παραγωγοί από την περιοχή της Θεσσαλίας.

Όπως φαίνεται, οι παραγωγοί που έχουν κρατήσει προϊόν ευελπιστώντας σε καλύτερες τιµές προς τα τέλη της εµπορικής περιόδου δέχονται πιέσεις για να πουλήσουν σε χαµηλότερες τιµές από αυτές που επικρατούν εν γένει στην αγορά. «Πριν από λιγότερο από 20 µέρες έδωσα ποιοτικό σκληρό σιτάρι µε 20 λεπτά και τώρα ενώ ακούγονται τα 21-22 λεπτά το κιλό στην αγορά, οι έµποροι λένε ότι δεν υπάρχει ζήτηση για αυτά τα επίπεδα τιµών αλλά είναι διατεθειµένοι να αγοράσουν στο εύρος των 18-19 λεπτών το κιλό», επισηµαίνει στην Agrenda ο παραγωγός Αντώνης Αντωνιάδης από τις Χαλκιάδες Λάρισας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Α.Σ. Νίκαιας «Ο Προµηθέας», Αντώνης Ρεντζιάς, αναφέρει ότι: «υπάρχουν ακόµη πολλά αποθέµατα µε σκληρό σιτάρι. Μακάρι να φύγουν το επόµενο διάστηµα, καθώς σε συνδυασµό µε τα αυξηµένα διεθνή αποθέµατα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για µεγάλη άνοδο τιµών στο προϊόν νέας σοδειάς». Ωστόσο, ο ίδιος παρατηρεί ότι «µέχρι να αρχίσει η νέα σεζόν κάποιοι µύλοι που µπορεί να έχουν ανάγκη ίσως δώσουν 1 λεπτό παραπάνω για ποιοτικό προϊόν, όµως αυτό δεν επαρκεί καθώς η χρονιά που πέρασε σηµαδεύτηκε από χαµηλές τιµές για το σκληρό σιτάρι που λίγο αντισταθµίστηκαν από τις πολύ καλές αποδόσεις. Έτσι, οι παραγωγοί απογοητευµένοι µείωσαν αρκετά τα στρέµµατα και στράφηκαν περισσότερο σε όσπρια (φακή, ρεβίθι, φασόλι) έχοντας ως κίνητρο και τη συνδεδεµένη ενίσχυση αλλά και στα ψυχανθή (βίκος).

Για την ώρα οι τιµές στον παραγωγό βρίσκονται στα 20-21 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Α.Σ. Νίκαιας. Ενώ, µύλοι στη Θεσσαλία πληρώνουν µέχρι 22 λεπτά/κιλό παραδοτέα για τα άριστα φετινά σιτάρια.

Μόνο παλαιά συµβόλαια ολοκληρώνονται
Έχουµε φορτώσεις παλιότερων συµβολαίων, τα οποία είχαν κλειστεί πριν κάνα µήνα. Για παράδειγµα τώρα φορτώνεται στα 230 ευρώ ο τόνος από λιµάνι Θεσσαλονίκης. Οι εξαγωγές αφορούν κυρίως τις καλύψεις πωλήσεων των εµπόρων στην Τυνησία, καθώς οι Ιταλοί έµποροι δεν µπορούν να πληρώσουν τις τιµές µας. Οι προσφορές µας για καλά σιτάρια κυµαίνονται κατά ελάχιστο στα 230 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, όταν οι αγοραστές βρίσκονται πιο κοντά προς τα 220-225 ευρώ ο τόνος και εποµένως δεν σηµειώνονται νέες πωλήσεις.

Σταθερότητα τιµών στην Ιταλία, πτωτικά στη Γαλλία
Σηµειώνεται ότι το ιταλικό σκληρό σιτάρι στην αγορά της Μπολόνια παραµένει εδώ και ένα µήνα στο στενό εύρο των 222- 225 ευρώ ο τόνος, ενώ στη γαλλική φυσική αγορά µετά την άνοδο στα 215 ευρώ ο τόνος στις 13 Μαρτίου τώρα οι τιµές υποχώρησαν στα 205 ευρώ ο τόνος. Τέλος, στο χρηµατιστήριο του Παρισιού (Euronext) τα προθεσµιακά συµβόλαια του Μαΐου αγγίζουν τα 168-170 ευρώ ο τόνος.

Πηγή: http://www.agronews.gr/