Μείζον θέμα η αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου

1437
Το αίτημα της αυτόνομης λειτουργίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου επαναφέρει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, τονίζοντας πως αποτελεί «μείζον θέμα» και προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας.

 

Ο Σύλλογος διαπιστώνει την «ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση και συρρίκνωση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και παραθέτει σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μονάδα στην Ορθοπεδική Κλινική της, στο αναισθησιολογικό, στο ουρολογικό και στο νεφρολογικό τμήμα, ενώ υπογραμμίζει την απουσία οφθαλμίατρου και τη μείωση του παραϊατρικού προσωπικού.

«Το νοσοκομείο πρέπει να στηριχτεί με ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, αλλιώς είναι σίγουρο ότι θα καταντήσει ένα προχωρημένο Κέντρο Υγείας της περιοχής του κεντρικού και βορείου Έβρου, με πληθυσμό άνω των 80.000 κατοίκων», υποστηρίζει στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος του νομού. Σημειώνεται, πάντως, πως με αποφάσεις της διοίκησης των νοσοκομείων Έβρου, τα ζητήματα που προέκυψαν στην Ορθοπεδική, στο αναισθησιολογικό και στο νεφρολογικό τμήμα του νοσοκομείου Διδυμοτείχου αντιμετωπίστηκαν προσωρινά με μετακινήσεις γιατρών από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Κέντρο Υγείας Σουφλίου, ενώ υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η στελέχωση της μονάδας με μόνιμο προσωπικό έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Κ. Βαφειάδης: «Άνευ αντικειμένου η συγκέντρωση υπογραφών…»
«Τα νοσοκομεία δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις να κλείνουν σε μία ημέρα με “λουκέτο”», σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, Κώστας Βαφειάδης, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία που ατομικά ανέλαβε δημοτικός σύμβουλος του Διδυμοτείχου, να συγκεντρώσει ηλεκτρονικά υπογραφές με το αίτημα «να μην κλείσει το νοσοκομείο Διδυμοτείχου».

Ο κ. Βαφειάδης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «είναι άνευ αντικειμένου», και εξήγησε πως το πρόσωπο που την ανέλαβε δεν είχε επικοινωνήσει με κανέναν εκπρόσωπο του ιατρικού προσωπικού, ούτε με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, ούτε με τους διοικητές των νοσοκομείων. «Βέβαια, μπορεί να δείχνει την αγωνία του κόσμου σχετικά με την πορεία του νοσοκομείου, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα», πρόσθεσε ο ίδιος. Όσον αφορά την αυτονόμηση του νοσοκομείου, ο κ. Βαφειάδης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι αυτή δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, «αλλά το μόνο που υπάρχει είναι υποσχέσεις».

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η αυτόνομη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας δεν αποτελεί “πανάκεια”, «αφού απαιτείται και ενίσχυσή της με ιατρικό προσωπικό. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα. Έχουμε επανειλημμένα προκηρύξει τις θέσεις, όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα η προκήρυξη για τη θέση του νεφρολόγου. Γιατί να έρθει στο Διδυμότειχο ο γιατρός και να μην πάει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν έχει σημαντικά κίνητρα;», σχολίασε χαρακτηριστικά.