Αλεξανδρούπολη: Συνέδριο «ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΣΚΟΒΑ 2017» -Ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη φυσιολογική διατροφή

1165
« Ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη φυσιολογική διατροφή. Η σίτιση χωρίς ιατρική ένδειξη με βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος συνιστά παθολογική διατροφή και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις υπηρεσίες υγείας και το κράτος. Η λήψη ουσιαστικών μέτρων προώθησης του μητρικού θηλασμού είναι επιτακτική εθνική ανάγκη, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική κατάσταση.»


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επαγγελματίες υγείας (γιατροί ,μαίες, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι κ. α )από όλη την Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο Μητρικού θηλασμού «ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2017»που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου και το Δίκτυο Δράσης για την βρεφική Διατροφή.

Όπως αποδεικνύουν τα επιστημονικά δεδομένα αν το παιδί δεν θηλάσει την 1η μέρα της ζωής του η πιθανότητα να πεθάνει στη νεογνική ηλικία αυξάνεται κατά 16%, αν δεν θηλάσει τις 2 πρώτες μέρες η πιθανότητα θανάτου αυξάνεται κατά 22%. Αν το παιδί δεν θηλάσει καθόλου αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου του κατά 27%. Ο μη θηλασμός οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο (μέχρι και 6 φορές) για πληθώρα νοσημάτων: αλλεργίες, διάρροια, ωτίττιδα, αναπνευστικές λοιμώξεις, άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη, λευχαιμίες, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, κ.α

Οι σύνεδροι αναφερόμενοι στη σύγχρονη κατάσταση του μητρικού θηλασμού τόνισαν πως παρά την μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε τελευταία, τα εμπόδια για τη διάδοση του θηλασμού ,τη σωστή επιστημονική ενημέρωση του κοινού, εξακολουθούν να είναι τεράστια ,επειδή προσκρούουν στα συμφέροντα των εταιρειών παρασκευής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Στο συνέδριο ανακοινώθηκαν πορίσματα διεθνών ερευνών για την επιγενετική δράση στο παιδί μέσω: α) των βλαστοκυττάρων που περιέχονται στο μητρικό γάλα (2 τρισεκατομύρια σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού), τα οποία ενσωματώνονται σε όλους τους ιστούς του παιδιού β) τον ρόλο του microRNA (5 δισεκατομμύρια στη διάρκεια του θηλασμού) που εμποδίζει ή επιταχύνει την έκφραση των γονιδίων. Μέσω της επιγενετικής δράσης τροποποιείται ο φαινότυπος του παιδιού: «το DNA είναι οι λέξεις στην πρόταση, η επιγενετική είναι τα σημεία στίξης» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάστηκαν άριστα τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες για τους κινδύνους για την υγεία της μητέρας από τη χρήση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος : καρκίνος μαστού, καρκίνος ενδομητρίου, παχυσαρκία, αναιμία, επιλόχεια κατάθλιψη, καρκίνος ωοθηκών, οστεοπόρωση, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτις, είναι ορισμένα από τα νοσήματα που «χτυπάνε» κατά προτίμηση τις γυναίκες που δεν θηλάζουν.

Αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός, ότι μετά από 9 ολόκληρα χρόνια το Υπουργείο υιοθετεί στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού τις σωστές καμπύλες ανάπτυξης των παιδιών που επεξεργάστηκε η ΠΟΥ ,αντί των μέχρι σήμερα λανθασμένων που είχαν χρηματοδοτηθεί από εταιρείες παρασκευής υποκατάστατων και οδηγούσαν στην παχυσαρκία, αποσκοπώντας στην παραπλάνηση των μητέρων για να εγκαταλείψουν τον θηλασμό προς όφελος των υποκατάστατων.
Επίσης οι ψυχολόγοι που συμμετείχαν στο συνέδριο τόνισαν τον αναντικατάστατο ρόλο του πατέρα στην στήριξη της θηλάζουσας μητέρας, την εδραίωση αρμονικών σχέσεων στην οικογένεια και τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Όπως τονίσθηκε αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για 6 μήνες σημαίνει εξοικονόμηση 5.000 ευρώ/ παιδί για το σύστημα υγείας μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του. Δηλαδή 300 εκατομμύρια ευρώ χάνει το ελληνικό κράτος όταν δεν υποστηρίζεται ο μητρικός θηλασμός.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε ότι 5 με 10 ανακλήσεις υποκαταστάτων γίνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω ανεύρεσης στη σκόνη του γάλακτος: μεταλλικών κομματιών νικελίου, γυαλιού ή πλαστικού, απουσίας βιταμινών, Παρουσία καδμίου, χαλκού, κ.α

Επίσης παρουσιάστηκαν δεκάδες παραδείγματα παραβιάσεων του διεθνούς κώδικα εμπορίας υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος (δωράκια για το ιατρείο, δωρεάν συμμετοχή σε συνέδρια, οικονομική υποστήριξη έρευνας και προσωπικής ανέλιξης στο πανεπιστήμιο, δωρεάν γάλατα στις μητέρες ,παραπλανητικές διαφημίσεις, πληρωμένες ψευδείς μελέτες για προώθηση υποκαταστάτων, κ.α.) και επισημάνθηκε η απουσία ουσιαστικού ελέγχου, με αποτέλεσμα την πλήρη ασυδοσία των εταιρειών παρασκευής υποκαταστάτων.

Οι σύνεδροι στις παρεμβάσεις τους τόνισαν ότι επιτέλους ο κώδικας πρέπει να γίνει νόμος του ελληνικού κράτους, να ελέγχεται η αυστηρή εφαρμογή του και να τιμωρούνται οι παραβάτες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μητέρας που μετέφερε την εμπειρία της για τον θηλασμό: «Εάν μπορείς ένα όπλο να κρατήσεις ενάντια στον καρκίνο του στήθους, αυτό είναι ο θηλασμός». Τα λόγια του γιατρού μου ήταν ένα τρομερό μήνυμα. Ήμουν 25 ετών όταν μου το είπε και χαράχτηκε στο μυαλό μου. Η κόρη μου αποθήλασε μόνη της 2,5 χρονών. Το πιο όμορφο ταξίδι με το παιδί μου είχε τελειώσει. Δεν έδινα γάλα, ψυχή έδινα και ευλογία. Συναισθήματα ανταλλάσσαμε που έμειναν αποτυπωμένα στον χρόνο.»

Πηγή