Άδεια εκμετάλλευσης λατομείου ζεόλιθου στα Πετρωτά Έβρου στην Όλυμπος Α.Ε.

1223

Μετά από χρόνια αγώνα για την προώθηση της αξιοποίησης του ελληνικού ζεόλιθου, δόθηκε επίσημα η άδεια εκμετάλλευσης του λατομείου του βιομηχανικού ορυκτού, σε δημόσια έκταση 83,4273 στρεμμάτων, στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών, του δήμου Ορεστιάδας του νομού Έβρου. Η άδεια δίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Εταιρεία Όλυμπος Α.Ε. κι έχει διάρκεια 15 χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός «αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περνάμε όχι μόνο σε άλλη φάση για τον ζεόλιθο, αλλά σε άλλον κύκλο. Διότι θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που θα λειτουργεί λατομείο ζεόλιθου. Κι αυτό αποτελεί καινοτομία από μόνο του. Είναι, όμως, μόνο η αρχή, διότι μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών και επιμονής, ένα ελληνικό όραμα γίνεται επιτέλους μια ιστορική πραγματικότητα».

Σημειώνει ότι η άδεια έρευνας είχε δοθεί τον Αύγουστο του 2014 και μετά από πολλές καθυστερήσεις και περιπέτειες ήρθε η ώρα της άδειας εκμετάλλευσης. Η εξόρυξη θα ξεκινήσει μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, με στόχο την εκμετάλλευση του ορυκτού.

πηγή