Ποια θαλασσινά να διαλέξω για τα Κούλουμα;

1109
Κούλουμα: από τη λατινική λέξη “Culumus” που σημαίνει αφθονία και τέλος. Εκφράζουν δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς και παράλληλα την έναρξη της Σαρακοστής. Πριν την εξόρμησή σου στην αγορά για τα θαλασσινά που θα φιλοξενήσει το φετινό τραπέζι, θυμήσου ότι με τις επιλογές σου μπορείς να εξασφαλίσεις την αφθονία και όχι το τέλος των θαλασσινών στις ελληνικές θάλασσες και τη διατροφή μας.

Τι μπορείς να κάνεις:

1. Διάλεξε θαλασσινά από τις ελληνικές θάλασσες στο σωστό μέγεθος

Μην αγοράσεις γόνο, τα μικρά θαλασσινά δηλαδή, που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής. Έτσι, βοηθάς ώστε να υπάρχει πάντα ζωή στις θάλασσές μας.

Ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη:
Χταπόδι: 500γρ
Καραβίδα: 7 εκ (ή 2 εκ μήκος κελύφους)
Αστακοκαραβίδα: 30 εκ (ή 10,5 εκ. μήκος κελύφους)
Αστακός: 9 εκ. μήκος κελύφους
Μεγάλο χτένι: 10 εκ
Κοχύλια: 25 χιλιοστά
Αχιβάδες:25 χιλιοστά 

                     

2. Απόφυγε τις γαρίδες

Μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά είτε προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες είτε αλιεύονται με μηχανότρατες κι έτσι για να φτάσουν στο τραπέζι μας, η θαλάσσια ζωή καταστρέφεται.

 

 

3. Απόφυγε τα θαλασσινά εισαγωγής

Οι ετικέτες στις συσκευασίες δεν μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που αλιεύθηκαν τα θαλασσινά και άρα δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε συνειδητές επιλογές που να διασφαλίζουν τον θαλάσσιο πλούτο.

 

 

4. Αναζήτησε θαλασσινά που έχουν αλιευθεί από μικρούς παράκτιους ψαράδες για να ξέρεις τι αγοράζεις

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγουμε αυτή την περίοδο, το 82% από εμάς δεν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο έχουν αλιευθεί τα ψάρια και θαλασσινά που καταναλώνουμε. Αν ζεις κοντά σε περιοχές όπου αράζουν τα καΐκια παράκτιων ψαράδων, έχεις μια καλή ευκαιρία για να βρεις και να δοκιμάσεις νέα είδη ψαριών και θαλασσινών που μέχρι σήμερα δεν ήξερες. Αν δεν ζεις κοντά στη θάλασσα, μπορείς να ζητήσεις από το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς σου να αρχίσει να προμηθεύεται ψάρια από παράκτιους ψαράδες, οι οποίοι αλιεύουν με τρόπο που δεν καταστρέφει τις ελληνικές θάλασσες.

πηγή