Παραδοσιακή Λαγάνα.. Εύκολα και Γρήγορα..

1295

Υλικά συνταγής

  • 3 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 8 φλιτζάνια αλεύρι (κατά προτίμηση σκληρό)
  • 2 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 1/4 φλιτζανιού αλεύρι και το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα 15 λεπτά, μέχρι να να σχηματισθούν φουσκαλίτσες.
  2. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Ζυμώνουμε το μείγμα όσο χρειαστεί μέχρι να αποκτήσουμε γίνει μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει. Της δίνουμε σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε άλλη 1-2 ώρες.
  4. Ξαναζυμώνουμε μερικά λεπτά να ζεσταθεί η ζύμη και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη. Τους δίνουμε σχήμα καρβελιού και στη συνέχεια με τον πλάστη το γνωστό οβάλ σχήμα της λαγάνας.
  5. Βάζουμε τις λαγάνες σε λαδωμένα ταψιά, τις αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε άλλη μισή ώρα.
  6. Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους στους 220°C για 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν το χρώμα που μας αρέσει.

Λίγα λόγια για τη συνταγή

Το παραδοσιακό άζυμο (χωρίς προζύμι) ψωμί της Καθαράς Δευτέρα στη σπιτική εκδοχή του σε συνταγή με ξηρή μαγιά που μας έστειλε η φίλη μας Κατερίνα Πανούση. Για συνταγή Λαγάνας με Νωπή Μαγιά ανατρέξτε εδώ.

πηγή