Εγκαίνια της εγκατάστασης ανιχνευτών ραδιενεργών υλικών στο τελωνείο των κήπων.

1487

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο τελωνείο Κήπων Αλεξανδρούπολης η επίσημη εκδήλωση εγκαινίων της εγκατάστασης ανιχνευτών ραδιενεργών και πυρηνικών  υλικών. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Υπουργείου Ατομικής Ενέργειας των Η.Π.Α. σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Με τις εν λόγω εγκαταστάσεις θα καταστεί δυνατός ο έλεγχος όλων των διερχομένων οχημάτων για μεταφορά ραδιενεργών ή πυρηνικών υλικών από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε διπλωματική αποστολή εκ μέρους των Η.Π.Α. καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών.

Το έργο  ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Πέραν της εγκατάστασης των ανιχνευτών έγιναν και συμπληρωματικές παρεμβάσεις για τη λειτουργικότητα του τελωνείου, όπως νέες λωρίδες εισόδου – εξόδου, οδοσήμανση, περιφράξεις κλπ. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασίων  υπήρχε επίβλεψη των  μηχανικών της κατασκευάστριας αμερικάνικης εταιρίας «TETRATECH»,  με σκοπό να εξασφαλιστεί η τήρηση υψηλών προδιαγραφών κατασκευής και η λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

 

Εγκαίνια της εγκατάστασης ανιχνευτών ραδιενεργών υλικών στο τελωνείο των κήπων.