Η Ορεστιάδα γιορτάζει και υποδέχεται την εικόνα της Παναγίας Σουμελά

1226
Παρουσία ενός σημαντικού συμβόλου του ποντιακού ελληνισμού και του χριστιανισμού θα γιορτάσει η Ορεστιάδα, η οποία τιμά τη μνήμη των πολιούχων της Αγίων Θεοδώρων.

Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου στην πόλη θα φτάσει από τη μονή του Βερμίου η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, συνοδεία του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.

Στις 8 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης από την Ηράκλεια, ενώ η γιορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνα από την Αμάσεια είναι στις 17 Φεβρουαρίου. Συνήθως τιμώνται και οι δύο μαζί, το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα βρεθεί στην Ορεστιάδα έπειτα από ενέργειες του μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνού, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής». Την Παρασκευή θα τελεστεί δοξολογία για την υποδοχή της και αρχιερατικός εσπερινός. Θα παραμείνει στο ναό των Αγίων Θεοδώρων έως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Μετά την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί την Κυριακή, και πριν από την αναχώρηση της εικόνας για το Βέρμιο, ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας θα προσφέρει στο ναό των Αγίων Θεοδώρων ένα πιστό αντίγραφο.

Πηγή