Με φόρο περιουσίας σε χωράφια και αποθήκες αντικαθίσταται ο ΕΝΦΙΑ

983

Ένα νέο φόρο περιουσίας ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει ο φορολογούμενος, συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων, των οικοπέδων και των κάθε λογής κτισμάτων και οχημάτων σημαντικής αξίας προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από το 2018 και θα υποστηριχθεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, τη βάση δεδομένων δηλαδή που θα δημιουργηθεί τη διετία 2017-2018 και θα περιλαμβάνει τη πληροφοριακά στοιχεία για όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις ευρώ παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ και η φορολόγηση θα γίνεται βάσει προοδευτικής κλίμακας συντελεστών ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του κάθε φυσικού προσώπου.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», από τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων θα αφαιρείται ως αφορολόγητο ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο πιθανότατα θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη (έγγαμος, άγαμος με ή χωρίς προστατευόμενα τέκνα).

Έτσι στον νέο φόρο θα υπολογίζονται:Κατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης, αποθήκες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, λοιπές εδαφικές εκτάσεις, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, ελικόπτερα, κινητά αντικειμενικής αξίας, συμμετοχές σε επιχειρήσεις.

Για τον υπολογισμό του νέου φόρου θα λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες σε ό,τι αφορά στα ακίνητα και οι τιμές αγοράς σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα.

Σημειώνεται ότι από τον νέο φόρο θα εξαιρεθούν οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αμοιβαία, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια.

www.ypaithros.gr