Αλεξανδρούπολη: Σύνοδος πρυτάνεων. «H έρευνα στην Ελλάδα οδηγείται σε μαρασμό»

1258
Η διαδικασία διεξαγωγής της ακαδημαϊκής έρευνας στην Ελλάδα πρέπει να απλοποιηθεί. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι γραμματείς των ειδικών λογαριασμών των πανεπιστημίων όλης της χώρας, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες της 83ης Συνόδου των πρυτάνεων ,που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη 27 και 28 Ιανουαρίου.

Οι γραμματείς των ειδικών λογαριασμών εκτίμησαν πως εάν δεν αξιοποιηθούν οι ειδικοί λογαριασμοί κονδυλίων για την εκτέλεση ερευνητικών έργων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας , αυτό θα οδηγήσει τα πανεπιστήμια σε ασφυξία.

«Παρ όλη την κρίση έχουμε ένα πολύ αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό, στην πραγματικότητα όμως αυτό απαξιώνεται με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας νέων ερευνητών,» ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ,ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης, επισημαίνοντας πως «οι λογαριασμοί κονδυλίων έρευνας είναι οι αιματοδότες όλων των πανεπιστημίων ,» και διευκρίνισε: «για εμάς το πανεπιστήμιο είναι θέμα ουσιαστικής και ζωτικής σημασίας αφού θα μας οδηγήσει όχι μόνο στην απαξία, στην έρευνα που είναι ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης των πανεπιστημίων με πρώτο την εκπαίδευση, αλλά θα μειώσει την δυνατότητα μας σε εκπαίδευση αφού δεν θα έχουμε πρωτογενές υλικό το οποίο θα μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά, αλλά θα αναμασάνε ουσιαστικά γνώσεις που έχουν παραχθεί αλλού.»

«Η έρευνα στην Ελλάδα ασφυκτιά με το υφιστάμενο η με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σήμερα, καθώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες ,ασυμβατότητες στην εφαρμογή του νέου νόμου,» παραδέχθηκε ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας στο ΔΠΘ Παντελής Μπότσαρης, τονίζοντας πως με την υφιστάμενη κατάσταση σήμερα «η έρευνα οδηγείται σε μαρασμό ή ακόμη και θάνατο».

Στην 83η σύνοδο των πρυτάνεων συζητήθηκαν και θέματα που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση των υποδομών των πανεπιστημίων καθώς και την στέγαση και την μεταφορά των φοιτητών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρύτανη των Οικονομικών του ΔΠΘ Φώτη Μάρη, αναπτύχθηκε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια η άποψη των ελληνικών πανεπιστημίων που αφορά την χρηματοδότηση με 25% από τα έσοδα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του τακτικού προϋπολογισμού .Η σύνοδος κατέληξε ότι, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει δεν είναι δυνατόν να γίνει η μεταφορά αυτής της πίστωσης και ζητήθηκε άμεση νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο. Επίσης ζητήθηκε και η δυνατότητα χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας από τα αδιάθετα των ελληνικών πανεπιστημίων με σειρά προτεραιότητας στους τομείς σίτισης, στέγασης και μεταφοράς των φοιτητών.
«Η χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων μετά από επτά χρόνια συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης, έχουμε φθάσει σε προϋπολογισμούς οι οποίοι είναι αδύνατον να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το πανεπιστήμιο που θέλουμε όλοι,» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρης.

Στην σύνοδο συζητήθηκαν επίσης μια σειρά από ακαδημαϊκά΄ θέματα που αφορούν τα προγράμματα σπουδών με έμφαση στα μεταπτυχιακά ,η εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και θέματα διοίκησης.

Πηγή