Αρτηρική Υπέρταση Και Παχυσαρκία..

1170

Ως αρτηριακή υπέρταση ορίζεται η εμμένουσα αύξηση της αρτηριακής πίεσης συστολικής ή/και διαστολικής σε επίπεδα πάνω από τα  «φυσιολογικά» (140-90 mmHg) . Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαία νόσο εχουν θετική γραμμική συσχέτιση με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης .

 

Η παχυσαρκία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελεί την επιδημία του 21 ου αιώνα . Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή κατάταξη , τόσο στους άνδρες  και στις γυναίκες , αλλά και στα παιδιά .

Η αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνει κατά περίπου 70 % τον κίνδυνο εμφάνισης  υπέρτασης , χωρίς όμως όλοι οι παχύσαρκοι να είναι υπερτασικοί .

Σύμφωνα με μελέτες οι ενήλικοι με κεντρική παχυσαρκία στην κοιλιά και στην μέση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης .

Η υπέρταση στην παχυσαρκία οφείλεται στην αυξημένη κατακράτηση αλατιού (το οποίο έτσι κι αλλιώς αυξάνει την πίεση ) ,  στην συμπίεση των νεφρών από το λίπους και στην αντίσταση στην ινσουλίνη . Επίσης η αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αυξάνουν την αντίσταση των αγγείων , με αποτέλεσμα αυξηση της πίεσης . Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η καθιστική ζωή .

Για κάθε άνοδο της συστολικής πίεσης κατά 20mmHg  , ο κίνδυνος θανάτου διπλασιάζεται .

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να είναι προτεραιότητα . Σωστή διατροφή με μειωμένη πρόσληψη αλατιού , λιγότερα λιπαρά τρόφιμα , πολύ νερό και  καθημερινή άσκηση για τουλάχιστον 20 λεπτά .

Ζούμε με υγεία και χαμόγελο .  

 

ΤΣΙΓΓΕΡΛΙΩΤΗ ΖΩΗ

Ειδικευόμενη Παθολογίας