Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μηχανημάτων POS για ορισμένες ομάδες επιχειρηματιών υψηλού κινδύνου, όπως πχ. καταστήματα εστίασης, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κάποια ελεύθερα επαγγέλματα, κ.λπ.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Πρόσθεσε, δε, ότι ορισμένοι επαγγελματίες . όπως πχ. τα περίπτερα, μικρά καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, μικρά μπακάλικα κ.λπ, θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση λόγω αναντιστοιχίας κέρδους με προμήθεια τράπεζας.
Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, στο πρώτο εξάμηνο θα είναι υποχρεωτικά τα μηχανήματα POS για κάποιες ομάδες και στη συνέχεια και έως το τέλος του 2018 θα προστεθούν και άλλες. Όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών όλα τα παραπάνω θα ορίζονται σε απόφαση που θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το Περιουσιολόγιο η υφυπουργός Οικονομικών είπε πως θα ξεκινήσει μέσα στο 2017, επισημαίνοντας πως θα είναι ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ένα εργαλείο για να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. «Πρόθεση μας είναι η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου», σημείωσε και τόνισε πως στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αρχίσει τον Απρίλιο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Κατά την υφυπουργό Οικονομικών, η αξιολόγηση θα κλείσει το επόμενο διάστημα διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει το 95%, ενώ Όσον αφορά το ΔΝΤ, ανέφερε πως αν θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, και επισήμανε πως «αν θέλει να φύγει, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση».
Επίσης, η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων στο μέλλον, «αν πιάσουμε τους στόχους και υπάρξει μείωση της φοροδιαφυγής που επιχειρείται με τη χρήση του πλαστικού χρήματος». Διευκρίνισε πως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι, θα είναι υποχρεωμένοι στη χρήση POS, ενώ εξετάζεται εξαίρεση των περιπτέρων από τη χρήση μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Περαιτέρω, ανέφερε πως αποκλείεται μείωση του αφορολόγητου μέχρι το 2018 και επισήμανε πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει μείωση του αφορολόγητου και αυτό το θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Στη συνέχεια, τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στους φόρους. Ό,τι ψηφίστηκε, ψηφίστηκε, είπε χαρακτηριστικά, ενώ για τα έσοδα του 2016 ανέφερε πως θα είναι 3% πάνω από το στόχο.
Το 2017 θα υπάρξει ανάπτυξη, υπογράμμισε και σημείωσε πως αυτό που θέλουμε είναι μια δίκαιη ανάπτυξη.
Τέλος, δήλωσε πως δεν θα γίνουν εκλογές διότι δεν τις θέλουν οι πολίτες και πως όλοι θέλουν σταθερότητα της οικονομίας.