Γραπτή ερώτηση για αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ασφαλιστικών ταμείων

806
Ερώτηση κατέθεσαν 29 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, προς τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Εργασίας σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews στο φύλλο της 18ης Δεκεμβρίου 2016, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές ασκούν ισχυρές πιέσεις προκειμένου να μεταφερθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το λεγόμενο και «υπερταμείο») το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

dimosxakis-erotisi-akiniti-periousia

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση η μεταφορά των ακινήτων στο υπερταμείο θα σημάνει αυτόματα ότι οι όποιοι πρόσοδοι από την εκμετάλλευσή τους δεν θα αποτελούν έσοδο αξιοποιήσιμο από τον ασφαλιστικό φορέα, αλλά θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.   

Οι Βουλευτές, μεταξύ άλλων, ρωτάνε να μάθουν αν οι θεσμοί έχουν θέσει θέμα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.

Επίσης, το αν η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, μόλις αυτή περιέλθει στην κυριότητα του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Με το κεφάλαιο ΙΓ’ του νόμου 4389/2016 προβλέπεται η σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (το λεγόμενο και «υπερταμείο»), στο οποίο η σημερινή κυβέρνηση εκχώρησε τη δημόσια περιουσία για τα επόμενα 99 χρόνια.

Από δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews στο φύλλο της 18ης Δεκεμβρίου 2016, πληροφορούμαστε ότι οι δανειστές ασκούν ισχυρές πιέσεις προκειμένου να μεταφερθεί σε αυτό και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Το δημοσίευμα αυτό δεν έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής από την ελληνική πλευρά, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τελικά τα αιτήματα των θεσμών, όπως δυστυχώς έχουμε δει να συμβαίνει πολλάκις στο παρελθόν.

Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του νέου ενιαίου ασφαλιστικού φορέα και η μεταβίβαση γίνεται με απλή διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 70 του ν. 4387/2016. Η μεταφορά των ακινήτων στο υπερταμείο θα σημάνει αυτόματα ότι οι όποιοι πρόσοδοι από την εκμετάλλευσή τους δεν θα αποτελούν έσοδο αξιοποιήσιμο από τον ασφαλιστικό φορέα, αλλά θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.   

Να σημειωθεί ότι, μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες υπήρχε μόνο μια συγκεχυμένη εικόνα για το μέγεθος και την αξία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, πρώτη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε τη διαδικασία καταγραφής και αποτίμησης, ενώ ολοκληρώθηκε και η Ενιαία Βάση Ακίνητης Περιουσίας «ΕΣΤΙΑ». Τότε μάθαμε για πρώτη φορά με ακρίβεια το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, η οποία περιλαμβάνει 504 ακίνητα (κτήρια και οικόπεδα), αντικειμενικής αξίας 1,43 δις €. Από αυτά, τα 342 (68%) ιδιοχρησιμοποιούνται, τα 70 (14%) είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 92 (18%) είναι προς αξιοποίηση.

Επειδή:

  • Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους μπορεί και πρέπει να δώσει μια «ανάσα» στην οικονομική διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων
  • Η ένταξή τους στο υπερταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα αποτελέσει μια επιπλέον οικονομική απώλεια για τον ΕΦΚΑ  
  • Η κυβέρνηση θα πρέπει κάποια στιγμή να πει την αλήθεια για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τα ζητήματα που εγείρουν οι δανειστές

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Έχουν θέσει θέμα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων οι θεσμοί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης; Ποια η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό;
  2. Έχει η κυβέρνηση ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, μόλις αυτή περιέλθει στην κυριότητα του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με στόχο την αύξηση των εσόδων, αλλά και τον περιορισμό των δαπανών για τη στέγαση των υπηρεσιών, και ποιο είναι αυτό; Το έχει παρουσιάσει και αναλύσει στους θεσμούς και ποια η αντίδραση των τελευταίων;
  3. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποχωρήσει και αποδεχτεί την ένταξη των εν λόγω ακινήτων στο υπερταμείο, τι θα σημαίνει αυτό για τις υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια; Θα υποχρεωθούν στην καταβολή ενοικίου με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η οικονομική κατάστασή τους και το σχετικό κόστος να «περάσει» πάλι στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων;».