Άνοιξε η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στο TAXISnet – Όλες οι οδηγίες

1139
Άνοιξε η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στο TAXISnet – Οδηγίες – Ανοικτή είναι πλέον η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης 2017 στο TAXISnet και οι δικαιούχοι μπορούν με τους κωδικούς τους να κάνουν την σχετική υποβολή για να το λάβουν. Δείτε οδηγίες για την αίτηση στο Taxisnet

Ανοικτή είναι πλέον η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης 2017 στο TAXISnet και οι δικαιούχοι μπορούν με τους κωδικούς τους να κάνουν την σχετική υποβολή για να το λάβουν.

Δείτε οδηγίες για την αίτηση στο Taxisnet Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης αφορά τις αγορές από 15 Οκτωβρίου 2016 μέχρι και την 30 Απριλίου 2017 μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 31 Μαΐου 2017.

Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο TAXISNET.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 31.12.2016, η πληρωμή θα γίνει έως 31.1.2017.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1.1.2017-31.5.2017, η πληρωμή θα γίνει έως 30.6.2017.

Για το επιδομα θέρμανσης 2017 δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:

Α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000€ για άγαμο και 20.000€ για έγγαμο και 22.000€ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε τέκνο.

Β) Ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000€ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Κλιματικές ζώνες: Έγινε πιο δίκαιη η κατανομή σε κλιματικές ζώνες, καθώς ο νομός Έβρου τοποθετήθηκε στην Α’ κλιματική ζώνη. Ακόμα υπήρξε για πρώτη φορά πρόβλεψη για τους ορεινούς Καλλικρατικούς δήμους που αναφέρονται στο άρθρο 1 του σχετικού Νόμου, οι οποίοι εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν (π.χ. ο δήμος Βιάννου του νομού Ηρακλείου μεταφέρεται στην Γ’ κλιματική ζώνη, ενώ ο υπόλοιπος νομός παραμένει στην Δ’ κλιματική ζώνη).

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΝΟΜΟΙ

ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό. Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε Άγαμο Έγγαμο / Μ.Σ.Σ. ή Μονογονεϊκή Οικογένεια

Α’ ΖΩΝΗ 25 2000 2500

Β’ ΖΩΝΗ 15 1200 1500

Γ’ ΖΩΝΗ 8 640 800

Δ’ ΖΩΝΗ 5 400 500

Ποσό επιδόματος: 0,25€ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης παρέχεται το δικαίωμα στον αιτούντα να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης μέχρι 31.7.2017 και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο αιτών είναι και δικαιούχος, τότε το επίδομα καταβάλλεται έως 13.10.2017.

Για την υποβολή της αίτησης είσπραξης του επιδόματος ο κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να μεταβεί στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, και στη συνέχεια να επιλέξει την ηλεκτρονική υπηρεσία χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα στην οποία βρίσκεται η υπηρεσία αυτή μπορεί να γίνει κι απ’ ευθείας, αν ο ενδιαφερόμενος πληκτρολογήσει την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm.

Στη συνέχεια, η είσοδος στην υπηρεσία χορήγησης του επιδόματος μπορεί να γίνει με δύο εναλλακτικούς τρόπους: – Με την χρήση των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSNET. – Με πληκτρολόγηση του ΑΦΜ και του αριθμού ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων 5 εκκαθαριστικών των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Βημα ενα: Υπηρεσίες προς πολίτες στο Taxisnet

epidoma-thermansis-1

 

Βημα Δυο: Βαζουμε τους κωδικους μας

epidoma-thermansis-2

Βημα 3: Υποβολη Αιτησεις 2016 -2017

epidoma-thermansis-3

Βημα 4: Συμπληρωση αιτησης

epidoma-thermansis-4

Βημα 5: Συμπληρωνουμε τα στοιχεια της αιτησης

epidoma-thermansis-5

Βημα 6: Στην ηλεκτρονική υπηρεσία χορήγησης επιδόματος θέρμανσης υπάρχουν οι παρακάτω δύο εφαρμογές:

epidoma-thermansis-6

* Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους.

* Εφαρμογή Διαχειριστών – Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.

Ο ενδιαφερόμενος να ενταχθεί στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης θα πρέπει, αφού επιλέξει την εφαρμογή «Υποβολή Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης», να συμπληρώσει την σχετική αίτηση αναγράφοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

• Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).

• Ονοματεπώνυμο. • Αριθμό εξαρτώμενων τέκνων.

• Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος καθώς και ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου

• Αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας.

• Ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,

• Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη. Σε περίπτωση ενοικιαζόμενης ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας πρέπει να αναγραφεί και ο Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη (του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος).

• Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. • Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

• Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμό κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου). Στην συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει την αίτηση επιλέγοντας την σχετική ένδειξη. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος να εισπράξει το επίδομα θέρμανσης είναι ένοικος πολυκατοικίας θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά ορισμένα στοιχεία και από τον διαχειριστή ή τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας ή από την εταιρία διαχείρισης της πολυκατοικίας. Συγκεκριμένα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και της «Εφαρμογής Διαχειριστών – Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης», ο διαχειριστής ή ο εκπρόσωπος της πολυκατοικίας ή η εταιρία διαχείρισης της πολυκατοικίας θα πρέπει να δηλώσει τα ακόλουθα στοιχεία:

• τον Α.Φ.Μ. του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

• τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

• τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

• τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

• τα ονοματεπώνυμα όλων των δικαιούχων ενοίκων, δηλαδή των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων ο διαχειριστής θα πρέπει να προβεί σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 31 Μαΐου 2017. Η αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου για τη χορήγηση του επιδόματος θα απαντηθεί θετικά από την ΓΓΔΕ εφόσον ο αιτών πληροί τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Tο επίδομα θα χορηγηθεί τμηματικά για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που έχουν πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν κατά το χρονικό διάστημα από 15-10-2016 μέχρι και 30-4-2017. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 31 Μαΐου 2017. Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και οι λοιποί λιανοπωλητές πετρέλαιου θέρμανσης θα πρέπει να έχουν εγγραφεί ως μέλη στο Μητρώο Διακίνησης Πετρελαίου Θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.) και να υποβάλουν τα φορολογικά στοιχεία που θα έχουν εκδώσει για τις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα των εν λόγω φορολογικών στοιχείων θα διασταυρώνονται από τη ΓΓΔΕ με τα στοιχεία όσων έχουν υποβάλει αιτήσεις για την είσπραξη του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και σε κάθε περίπτωση που θα επαληθεύεται ότι έγινε προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από δικαιούχο επιδόματος θα εγκρίνεται η χορήγηση του αντίστοιχου ποσού επιδόματος σ’ αυτόν. Η πληρωμή των επιδομάτων θέρμανσης στους πιστοποιημένους ως δικαιούχους θα διενεργείται με πίστωση των ποσών που αντιστοιχούν στις αγορασθείσες ποσότητες στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους.

Ειδικότερα:

-Για αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί έως 31-12-2016 και σε περίπτωση πολυκατοικίας εφόσον έχει γίνει η ενεργοποίηση πληρωμής, τα ποσά των επιδομάτων θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες, βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης, θα καταβληθούν έως τις 31-1-2017.

-Για αιτήσεις που θα υποβληθούν κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2017 έως 31-5-2017 τα ποσά των επιδομάτων θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης θα καταβληθούν έως τις 30-6-2017.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης:

1. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:

Α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000€ για άγαμο και 20.000€ για έγγαμο και 22.000€ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε τέκνο.

Β) Ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000€ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2.  Κλιματικές ζώνες: O νομός Έβρου τοποθετήθηκε στην Α’ κλιματική ζώνη. Ακόμα υπήρξε για πρώτη φορά πρόβλεψη για τους ορεινούς Καλλικρατικούς δήμους που αναφέρονται στο άρθρο 1 του σχετικού Νόμου, οι οποίοι εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν (π.χ. ο δήμος Βιάννου του νομού Ηρακλείου μεταφέρεται στην Γ’ κλιματική ζώνη, ενώ ο υπόλοιπος νομός παραμένει στην Δ’ κλιματική ζώνη).

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΝΟΜΟΙ

ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

3. Για κάθε κύρια κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό. Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε Άγαμο Έγγαμο / Μ.Σ.Σ. ή Μονογονεϊκή Οικογένεια

Α’ ΖΩΝΗ 25 2000 2500

Β’ ΖΩΝΗ 15 1200 1500

Γ’ ΖΩΝΗ 8 640 800

Δ’ ΖΩΝΗ 5 400 500

4.  Ποσό επιδόματος: 0,25€ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.

5.  Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα αφορά τις αγορές από 15 Οκτωβρίου 2016 μέχρι και την 30 Απριλίου 2017 μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 31 Μαΐου 2017.

6. Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο TAXISNET. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 31.12.2016, η πληρωμή θα γίνει έως 31.1.2017. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1.1.2017-31.5.2017, η πληρωμή θα γίνει έως 30.6.2017.

7.  Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης παρέχεται το δικαίωμα στον αιτούντα να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης μέχρι 31.7.2017 και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο αιτών είναι και δικαιούχος, τότε το επίδομα καταβάλλεται έως 13.10.2017.

Πηγή