Τώρα: Διευκρινίσεις για το φόρο εισοδήματος των αγροτών μας απέστειλε ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καΐσας

1184
Όχι μόνο δεν επιβαρύνεται αλλά ελαφρύνεται φορολογικά η συντριπτική πλειοψηφία των Αγροτών

kaisas-foros-eisodimatos

Επειδή το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης με σκοπό την πρόκληση αναταραχής στον Αγροτικό κόσμο της χώρας μας, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου:

  • Η συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί με αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2016 αλλά θα λάβει και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους.
  • Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η μείωση φόρου που ισχύει από φέτος είναι από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.
  • Το αφορολόγητο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κυμαίνεται από 8.636,40 έως 9.545,50 €.
  • Η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται μετά την μείωση φόρου στο καθαρό αγροτικό εισόδημα και όχι πριν από αυτή. Στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος, δεν υπάρχει και καμία προκαταβολή.
  • Για όσες περιπτώσεις προκύπτει φόρος, η διαφορά στην προκαταβολή είναι μόλις 25% (μιας και από την φετινή προκαταβολή του 100%, αφαιρείται η προκαταβολή του 2015, 75%.

Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα Αγροτών με καθαρό αγροτικό εισόδημα 9.000 ευρώ και δύο παιδιά το 2016 όχι μόνο ΔΕΝ θα πληρώσει φόρους και προκαταβολές αλλά θα λάβει και επιστροφή φόρου ολόκληρη την προκαταβολή που κατέβαλε πέρυσι.

Ακόμη και στο παράδειγμα αγρότη με καθαρό αγροτικό εισόδημα 19.000 ευρώ και τις δύο χρονιές, θα υπάρχει με τους νέους υπολογισμούς, φορολογική ελάφρυνση κατά 290 ευρώ (2180 ευρώ φέτος έναντι 2470 ευρώ πέρυσι) και η προκαταβολή θα ανέλθει στα 327,50 ευρώ μετά τον συμψηφισμό της προκαταβολής για τα περυσινά εισοδήματα.