Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην τελετή εγκαινίων του τριεθνούς Κοινού Κέντρου Επαφής στο Kapitan Andreevo

1081
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2016, κατά την τελετή εγκαινίων του Κοινού Κέντρου Επαφής για την Αστυνομική και Τελωνιακή Συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο μεθοριακό πέρασμα Kapitan Andreevo, στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας.

 

Ο κ. Τόσκας, στtoskas-triethnes-omiliaην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, είπε τα εξής:

“Σήμερα, μέρα εγκαινίων του Κοινού Κέντρου Επαφής στο Καπιτάν Αντρέεβο, επισημοποιούμε την έναρξη μιας ενισχυμένης τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα  στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Από την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι σήμερα εργαστήκαμε από κοινού για να έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Βουλγαρία για τις συντονισμένες και εστιασμένες δράσεις που έχει καταβάλει  μέχρι σήμερα, αλλά και την Τουρκία για τη συνεργασία και τη συμβολή της, έτσι ώστε να κάνουμε σήμερα αυτή την αρχή.

Αντιμετωπίζουμε κοινές και σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία αποτελούν διαρκή απειλή, ενώ η παράνομη μετανάστευση, ως πτυχή του οργανωμένου εγκλήματος, μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης της εσωτερικής ασφάλειας. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν προσέγγιση και συλλογική προσπάθεια των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου και η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί βασική προϋπόθεση ελέγχου της κατάστασης.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, επενδύει σταθερά και διαχρονικά στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την κοινή εμπειρία που έχουμε με τη βουλγαρική πλευρά  σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας στο Κοινό Κέντρο Επαφής στον Προμαχώνα, γνωρίζουμε ότι το Κέντρο Επαφής αποτελεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση καταστάσεων που ανακύπτουν καθημερινά και απασχολούν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Χωρών μας. Η λειτουργία των Κοινών Κέντρων Επαφής (PCCCs) είναι πλέον ευρύτατα διαδεδομένη στην Ευρώπη και αποδεδειγμένα αποτελεί καλή πρακτική.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος επιβάλλει στενή συνεργασία, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια και  αποτελεσματικότητα των δράσεων του εγκλήματος.

Η λειτουργία του Κοινού Κέντρου Επαφής στο Καπιτάν Αντρέεβο είναι ένα σημαντικό βήμα ενδυνάμωσης της αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο. Διαθέτουμε με τον τρόπο αυτό ένα πρόσθετο εργαλείο για την αντιμετώπιση διασυνοριακών ζητημάτων και, ευελπιστώ, ότι το Κοινό Κέντρο Επαφής δεν θα αποτελέσει παράδειγμα καλής και αποτελεσματικής συνεργασίας μόνο για τις χώρες μας, αλλά και σημείο αναφοράς για τη διασυνοριακή συνεργασία στην ΕΕ”.