Εκδοση του πρώτου ενημερωτικού φυλλαδίου σε γραφή Braille από το Δήμο Αλεξανδρούπολης

6754
Στην έκδοση του πρώτου ενημερωτικού φυλλαδίου σε γραφή Μπράιλ (Braille) για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ήδη υλοποιούνται στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, προχώρησε η δημοτική αρχή, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα.

Αποτέλεσμα εικόνας για braille ελληνικο αλφαβητο

Ο Γιάννης Φαλέκας εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως πηγή αφόρμησης αποτέλεσε μία θεατρική παράσταση που παρακολούθησε και που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ατόμων Με Αναπηρία Νομού Έβρου και ειδικότερα η χαρά των «θεατών» με οπτική αναπηρία για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να γίνουν κοινωνοί μίας εκδήλωσης προσαρμοσμένης στη δική τους ιδιαιτερότητα.

«Από μία θεατρική παράσταση και τη συνομιλία μου με άτομα με προβλήματα όρασης που την παρακολούθησαν, γεννήθηκε η ιδέα ν’ ανοίξει μία συζήτηση για το πώς μπορεί και η συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας να γίνει κοινωνός των δραστηριοτήτων του δήμου μας…».

Το φυλλάδιο αφορά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ενέργειας και φυσικών πόρων, την υλοποίηση των οκτώ καινοτόμων έργων, σε κτίρια που φιλοξενούν την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στο δήμο Αλεξανδρούπολης, μέσω της αξιοποίησης του τοπικού δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από το πρόγραμμα «Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014).

Ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, διευκρινίζει πως δόθηκε η ευκαιρία έκδοσης του φυλλαδίου στο πλαίσιο του προαναφερθέντος προγράμματος και τονίζει πως αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως ο δήμος στέκεται δίπλα στο Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία του νομού.

Εκτιμά πως την συγκεκριμένη δημοτική πρωτοβουλία θα ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοί του, κι άλλες δομές του δήμου και σημειώνει, πως είναι σημαντικό να δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης και στην συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, ειδικότερα για «ενεργειακές πρωτοβουλίες που χτίζουν το αύριο και στις οποίες θα πατήσει πλέον εμπράκτως η ανάπτυξη της περιοχής μας, όπως το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, η γεωθερμία της Τραϊανούπολης και η τηλεθέρμανση Φερών, με θερμική ενέργεια από τον αγωγό TAP. Τρία καταπληκτικά έργα που θεωρώ πως θα τα συζητούμε για τα επόμενα πενήντα χρόνια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Έβρου Κώστας Ευθυμιάδης, χαρακτηρίζει πολύ καλή την κίνηση του αντιδημάρχου ενέργειας και φυσικών πόρων και συμπληρώνει πως ήδη ο σύλλογος έχει έρθει σε επαφή με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης προτείνοντας την προσθήκη στο έντυπο των λογαριασμών ύδρευσης ενημερωτικού υλικού, για την δράση του συλλόγου.

Σύμφωνα με τον Κώστα Ευθυμιάδη η έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία παραμένει γεγονός, καθώς είναι πολλοί οι πολίτες, οι οποίοι δείχνουν να αδιαφορούν ακόμη και για τη δυσκολία προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν καθημερινά. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να του συμβεί από στιγμή σε στιγμή», δηλώνει ο Κ. Ευθυμιάδης, ο οποίος έχασε την όρασή του πριν περίπου 15 χρόνια.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Έβρου, τα άτομα όλων των ηλικιών με οπτική αναπηρία στο νομό, μέλη και μη του συλλόγου, ανέρχονται περίπου στα 350, ενώ η δυσκολία των μετακινήσεων και της προσβασιμότητας είναι εκείνη από την οποία πάσχει τόσο ο νομός όσο και ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

«Στην πόλη δεν υπάρχει ούτε ένας πεζόδρομος που να έχει το ειδικό πλακίδιο με τις ραβδώσεις για τα άτομα με οπτική αναπηρία, υπάρχουν μόλις δύο φανάρια με ήχο, ενώ πολλά πεζοδρόμια δεν είναι κατάλληλα για την κυκλοφορία αμαξιδίων».

Όσον αφορά στη γνώση της γραφής Μπράιλ, ο Κώστας Ευθυμίου διευκρινίζει πως την γνωρίζουν κυρίως οι εκ γενετής τυφλοί, όσοι δηλαδή σε μικρή ηλικία μαθήτευσαν στη Σχολή Τυφλών. Εξηγεί πως μέχρι πριν λίγα χρόνια ο σύλλογος διοργάνωνε τα συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία όμως παρακολουθούσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όχι άτομα με τυφλότητα, αλλά με όραση, προκειμένου να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους.

Σήμερα, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται υπό την ευθύνη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, σε χώρο εκτός του συλλόγου και έναντι οικονομικού αντιτίμου, με την πλειονότητα, όμως, των μαθητευομένων να μην αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.