Αλεξανδρούπολη: Δηλώσεις του Προοέδρου της Δημοκρατίας

1132

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι, η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει ,είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν ερμηνεύεται συναισθηματικά ,έστειλε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος .

pavlopoulos-alexandroupoli


Ο κ. Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών υπενθύμισε πως η Συνθήκη της Λοζάνης είναι αναπόσπαστο τμήμα του Διεθνούς Δικαίου και δεν επιδέχεται μεταβολές.
« Η Συνθήκη της Λοζάνης,» είπε ο κ. Παυλόπουλος «καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και τα σύνορα της Ε.Ε. κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο καθορίζονται από τα κράτη μέλη κυριάρχως. Άρα όπως καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ε.Ε. κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης η οποία δεν είναι επιδεκτική μεταβολής.»

Αναφερόμενος στην γείτονα Τουρκία είπε ότι, «όχι μόνο επιδιώκουμε τη φιλία με αυτήν αλλά διαμηνύουμε ότι σ’ αυτούς τους ταραγμένους και για εκείνη καιρούς, η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο προς τη Δύση και προς την Ε.Ε. και είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε την πόρτα και το παράθυρο ανοιχτά,» τονίζοντας πως «αυτό το έχουμε αποδείξει γιατί υπήρξαμε οι πρώτοι που σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια του πραξικοπήματος στηρίξαμε πρώτοι και ίσως και μόνοι για ώρες αρκετές στην αμήχανη Δύση , τη δημοκρατική νομιμότητα στη γείτονα Τουρκία. Αλλά σε ότι αφορά τα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας δίκαια και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου,δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν υποχωρήσεις,υπαναχωρήσεις ,διαπραγματεύσεις.»

Κατέστησε σαφές πως τα εθνικά μας δίκαια και εθνικά δίκαια της ίδιας της Ε.Ε. δεν επιδέχονται αστεϊσμών. «Επειδή ακούγονται μερικές φωνές καλόπιστες, ότι λέγονται υπό τύπον αστεϊσμού για εσωτερική κατανάλωση, γιατί αντιδρούμε έτσι; Θέλω να θυμίσω, και το έχει αποδείξει η ιστορία ότι στις διεθνείς σχέσεις και ιδίως για μας τους Έλληνες και κατά την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων πολλά πράγματα ξεκινάν με τη μορφή της κωμωδίας αλλά καταλήγουν σε τραγωδία και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ στο εξής και εν πάση περιπτώσει επειδή θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολοι καιροί για αστεϊσμούς, εμείς οι Έλληνες ως μέλη και της Ε.Ε. τα εθνικά μ ας δίκαια και εθνικά δίκαια της ίδιας της Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να τα βάλουμε στη ζυγαριά του αστεϊσμού ή της σοβαρότητας. Για μας είναι έτσι όπως τα λέει η ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο».

Aναφερόμενος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών ο κ.Παυλόπουλος σημείωσε πως η πρωτοβουλία του Δήμου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό που θα έπρεπε ήδη να έχει καλυφθεί από την Πολιτεία χρόνια και τόνισε: «θα γράψει εποχή, φέροντας στο φως την αλήθεια για την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης. Για την ελληνικότητα της Θράκης και του θρακικού ελληνισμού και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σήμερα, στην ταραγμένη εποχή μας… Αυτή την αλήθεια πρέπει να την αποκαταστήσουμε και να την υπερασπιστούμε. Και το κάνουμε όχι με καμία αν θέλετε νεποτική διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά επιτέλους εμείς οι Έλληνες πρέπει να υπερασπιστούμε αυτό το οποίο μας ανήκει και ιστορικώς και από πλευράς Διεθνούς Δικαίου».

Σκοπός του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών το οποίο δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του ΔΠΘ είναι μεταξύ άλλων ,η μελέτη της ταυτότητας της Θράκης από την αρχαιότητα έως σήμερα και η διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων για την κοινοποίηση των ιστορικών ερευνών.

«Οι θράκες ήταν παρόντες σε κάθε χρονική στιγμή της ελληνικής ιστορίας. Η Θράκη είναι μεταξύ των περιοχών που η ιστορία τους έχει μελετηθεί λιγότερο από άλλες,» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης και τόνισε πως « η πολυπολιτισμικότητα της είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της και το όφελος στην γεωγραφική της θέση.»

Aπό την πλευρά του ο κ. Λαμπάκης είπε πως η Αθήνα δεν έχει κάνει το χρέος της όλα τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε πως το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών «θα αποτελέσει ανάχωμα απέναντι σε ιστορικές αλήθειες,» αναφορικά με την ιστορία της αρχαίας Θράκης και την ταυτότητα των κατοίκων της .

Πηγή: http://www.ert.gr/