Έρχεται τέλος 5-10 λεπτών για τις… σακούλες στα σούπερ μάρκετ

1361
Plastic Bags - The Environmental Scourge...LONDON - FEBRUARY 29: Shoppers leave a Sainsbury?s store with their purchases in plastic bags on February 29, 2008 in London, England. The Prime Minister Gordon Brown has stated that he will force retailers to help reduce the use of plastic bags if they do not do so voluntarily. (Photo by Cate Gillon/Getty Images)

Νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές φέρνει η εφαρμογή από το β’ εξάμηνο του 2017 η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη χρήση των πλαστικών σακούλων σούπερ-μάρκετ μιας χρήσης.

Την ενσωμάτωση της οδηγίας η οποία μεταφράζεται σε ένα «χαράτσι» της τάξης των 5 έως 10 λεπτών για τους καταναλωτές προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Τσιρώνης

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Έθνος, η οδηγία δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

– Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025

– Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται ότι καταλήγει στη δεύτερη λύση ενώ όσον αφορά το αντίτιμο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μια κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος της σακούλας.

Παράλληλα για τους παραβάτες θα προβλέπονται κυρώσεις που θα ξεκινούν από απλές συστάσεις και θα φτάνουν έως και την επιβολή προστίμου για όσους είναι υπότροποι.

 

πηγή: ΕΔΩ