Ελάχιστο μέγεθος 3 στρμ. για πολυετή βιολογικά

1042

Το ελάχιστο μέγεθος της υπό ένταξη εκμετάλλευσης στο Μέτρο 11 Βιολογική γεωργία, που τίθεται σε διαβούλευση ως 27 Οκτωβρίου, ανέρχεται σε 3 στρέμματα για τις πολυετείς καλλιέργειες, σε 2 στρέμματα για τις ετήσιες καλλιέργειες και σε 3 στρέμματα για τις μικτές εκμεταλλεύσεις. Αυτό προκύπτει από το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τις Οικονομικές Ενισχύσεις στη Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία (Μέτρο11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020).

Παράλληλα, το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων/βοσκοτόπων ανέρχεται σε 1 στρέμμα, το οποίο πρέπει να διατηρείται σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης.

Όσον αφορά την καλλιεργητική ομάδα «Ελαιοκομία», η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεμαχίων ανέρχεται σε 8 ελαιόδεντρα/στρέμμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα. Ελαιώνες με πυκνότητα φύτευσης μικρότερη των 8 ελαιόδεντρων/στρέμμα, δεν είναι επιλέξιμοι προς ένταξη στο Μέτρο.

Παράλληλα, επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο προσχέδιο, σκοπός της απόφασης είναι η θέσπιση του θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή, διαχείριση και παρακολούθηση του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του Μέτρου παρέχεται προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής, όπως αυτές ορίζονται στον Καν.(ΕΚ) 834/2007 του Συμβουλίου.

Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

Άρθρο 6

Κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων

Α. Δικαιούχοι  του  μέτρου  μπορούν  να  κριθούν  φυσικά  και  νομικά  πρόσωπα  ή  ομάδες  φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με το σημείο  15 του άρθρου 4 της παρούσας.

Β. Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας απόφασης, έστω κι αν  πληρούν  τις  προϋποθέσεις  της  παραγράφου  Α  του  παρόντος  άρθρου,  οι  ακόλουθες  κατηγορίες υποψηφίων:

1. Όσοι  έχουν  ενταχθεί  στο  καθεστώς  της  πρόωρης  συνταξιοδότησης  ή  οι  σύζυγοι  αυτών.

2. Διάδοχοι  πρόωρης  συνταξιοδότησης  για  τους  οποίους  έχει  εκδοθεί  απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα  έτη.

3. Όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση σε προηγούμενη  Προγραμματική Περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν  έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών από την αποβολή.

Γ. Επιλέξιμοι προς ένταξη στο υπομέτρο 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές  πρακτικές και μεθόδους παραγωγής » είναι οι «νεοεισερχόμενοι» σύμφωνα με το σημείο 13 του άρθρου 4 της παρούσας,

Δ. Επιλέξιμοι  προς  ένταξη  στο  υπομέτρο  11.2  «Ενισχύσεις  για  τη  διατήρηση  βιολογικών  πρακτικών και μεθόδων παραγωγής», είναι υποψήφιοι  με αγροτεμάχια, βοσκοτόπους ή  εκτροφές,  τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με  τον Καν. (ΕΚ) 834/2007, μέσω  σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, η  οποία  έχει  συναφθεί  μέχρι  και  την  ημερομηνία  έκδοσης  της  Πρόσκλησης  Εκδήλωσης  Ενδιαφέροντος.

Εφόσον  οι  εν  λόγω  υποψήφιοι    έχουν  στην  κατοχή  τους  αγροτεμάχια,  βοσκοτόπους  ή  εκτροφές, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω αναφερόμενη  σύμβαση με Φορέα  Πιστοποίησης  και  Ελέγχου  μέχρι  και  την  ημερομηνία  έκδοσης  της  Πρόσκλησης  Εκδήλωσης  Ενδιαφέροντος,  είναι  επιλέξιμοι  προς  ένταξη  και  στο  υπομέτρο  11.1  «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής» για τα  εν λόγω αγροτεμάχια, βοσκοτόπους ή εκτροφές.

Ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης σε περισσότερες από μία δράσεις.

Ε. Δικαιούχοι των υπ’ αριθ. 74/4119/13-01-2012 και 800/19605/17-02-2012 Προσκλήσεων  Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος των δράσεων 1.1 «Βιολογική γεωργία»  και 1.2  «Βιολογική  κτηνοτροφία»  του  Μέτρου  214  του  ΠΑΑ  2007-2013,  αντίστοιχα,  των  οποίων  οι συμβατικές  υποχρεώσεις  δεν  έχουν  λήξει  κατά  το  χρόνο  έκδοσης  των  Προσκλήσεων  Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του υπομέτρου 11.2, δύνανται να υποβάλουν αίτηση στήριξης  στο πλαίσιο του υπομέτρου 11.2.  Στην περίπτωση αυτή, οι δεσμεύσεις τους εκκινούν από  την επομένη της λήξης της σύμβασης που έχουν υπογράψει στο πλαίσιο των δράσεων 1.1  και 1.2 του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013, αντίστοιχα.

ΣΤ. Στην περίπτωση συνδυασμού μέτρων ή δράσεων ή δεσμεύσεων σε επίπεδο ενταγμένης  εκμετάλλευσης –αγροτεμαχίων, οι επιτρεπόμενοι συνδυασμοί μεταξύ του Μέτρου 11 και των  Μέτρων  10  «Γεωργοπεριβαλλοντικά  και  κλιματικά  μέτρα»,  και  14  «Καλή  μεταχείριση  των  ζώων»  του  ΠΑΑ  2014-2020,  εμφανίζονται  στο  Παράρτημα  Ι  της  παρούσας.  Τα  ύψη  ενίσχυσης  που  προκύπτουν  από  το  συνδυασμό,  δεν  μπορούν  να  υπερβαίνουν τα ποσά στήριξης του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΕ) 1305/2013.

Ανακοίνωση του υπουργείου

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 19 και μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2016, το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του Μέτρου 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του Μέτρου ανέρχεται σε 555 εκ. ευρώ.

Το Μέτρο 11 στοχεύει στην ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, γιαυτό και οι δικαιούχοι ενισχύονται για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής. Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών και αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Δικαιούχοι του Μέτρου 11  είναι οι ενεργοί αγρότες, που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης. 

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλουαναφέρει: «Τα βιολογικά προϊόντα είναι ένας τομέας στον οποίο η αγροτική οικονομία μπορεί και πρέπει να στηριχθεί γιατί είναι άμεσα συνυφασμένος με την προστασία του καταναλωτή, την ποιότητα των τροφίμων, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινάμε δυναμικά την ενίσχυση των παραγωγών, αλλά θα συνεχίσουμε και με άλλες παρεμβάσεις, συνολικά, για τη στήριξη και παράλληλα την αναδιοργάνωση και εξυγίανση του  τομέα. Πρώτιστη μέριμνα είναι η διαφάνεια σε όλο το σύστημα ώστε ο καταναλωτής να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που αγοράζει».

Στοιχεία για το Μέτρο

Το Μέτρο 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ», έχει[s1]  δύο (2) υπομέτρα και συνολικά τέσσερεις (4) δράσεις, ως εξής: 

Υπομέτρο 11.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους

Δράση 11.1.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία 

Δράση 11.1.2 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία

Υπομέτρο 11.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους 

Δράση 11.2.1 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

Δράση 11.2.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία 

Μεταξύ άλλων, το Μέτρο καλύπτει στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.2 το κόστος Πιστοποίησης και ειδικά για τη δράση 11.2.1, και το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων. Στις νέες προβλέψεις του μέτρου περιλαμβάνεται η δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα σε παραπάνω από μία δράσεις, έχουν προστεθεί νέες καλλιέργειες, σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο Μέτρο, ενώ προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής στους δικαιούχους.

Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων του Υπομέτρου 11.2 (για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής) είναι πενταετούς διάρκειας, ενώ  για το Υπομέτρο 11.1 (για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής) οι δεσμεύσεις είναι τριετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης στο Υπομέτρο 11.2 για άλλα δύο (2) χρόνια, μετά από σχετική πρόσκληση.

Η προκήρυξη του Μέτρου 11 θα γίνει σύντομα, ώστε το πρώτο έτος εφαρμογής να είναι το 2017. Οι δικαιούχοι θα κληθούν, μετά από σχετική δημόσια Πρόσκληση, να υποβάλουν αίτηση ένταξης, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα βασίζεται στα στοιχεία της εκμετάλλευσης του κάθε ενδιαφερόμενου, όπως αυτά δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. 

Ας σημειωθεί ότι η διαδικασία αξιολόγησης των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα γίνει με διασταύρωση των στοιχείων της αίτησης με άλλες ηλεκτρονικές βάσεις (ΚΕΠΥΟ, Ηλεκτρονική Βάση Βιοκαλλιεργητών, κλπ), ενώ οι ανακοινώσεις των προσωρινών/οριστικών πινάκων δικαιούχων θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα και απ’ ευθείας αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στους αιτούντες ώστε να μην υπάρξει απώλεια χρόνου.

Οι δικαιούχοι του προηγούμενου Μέτρου 2.1.4 για τη Βιολογική Γεωργία, μπορούν να είναι δικαιούχοι και του νέου Μέτρου 11, και οι υποχρεώσεις/δεσμεύσεις τους να ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα της λήξης των υποχρεώσεών τους στο προηγούμενου μέτρο 2.1.4.

Αναλυτικά το κείμενο της Απόφασης

www.agronews.gr