Από 40 έως 150 ευρώ το sticker για ΚΤΕΟ ψεκαστικών

2225

Σοβαρές αντιδράσεις που έφτασαν έως τη Βάθη έχει προκαλέσει στις τάξεις των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής το υψηλό, για τα δεδοµένα της εποχής, τίµηµα που ζητούν οι αρµόδιοι επιθεωρητές, προκειµένου να πιστοποιήσουν, ότι τα ψεκαστικά βυτία που χρησιµοποιούνται για τις ανάγκες των εκµεταλλεύσεων είναι κατάλληλα για χρήση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Όπως καταγγέλλουν στην Agrenda αγανακτισµένοι παραγωγοί από τη βόρεια Ελλάδα «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από πουθενά στις χρεώσεις, µε αποτέλεσµα οι πιστοποιηµένοι σταθµοί, κάτι σαν τα ΚΤΕΟ δηλαδή, να ζητούν ποσά που ποικίλουν, ξεκινώντας από τα  40-50 ευρώ και φτάνοντας έως και τα 150».
«Στις τιµές που πουλάµε την υπηρεσία, συµπεριλαµβάνονται και τυχόν επιδιορθώσεις του µηχανήµατος», αντικρούει τις κατηγορίες των παραγωγών, εις εκ των πολλών επαγγελµατιών που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους ελέγχους. Ο συγκεκριµένος, όπως υποστηρίζει στην Agrenda, έχει καθορίσει ένα τιµοκατάλογο που «παίζει» µεταξύ 80-140 ευρώ.

Παρέµβαση για αισχροκέρδεια
Για φαινόµενα αισχροκέρδειας κάνει λόγο από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης, ο οποίος ενηµέρωσε και τους ντόπιους βουλευτές, ζητώντας παρεµβάσεις.
Αξίζει να σηµειωθεί πως η διαδικασία γίνεται για πρώτη φορά φέτος βάσει του νόµου 4036/2012 και οι αγρότες καλούνται µέχρι τις 26 Νοεµβρίου, να πάρουν το αυτοκόλλητο µε την πιστοποίηση. Οι αντιδράσεις τους, βέβαια, εστιάζονται κυρίως στο υψηλό κόστος κι όχι στην ανάγκη πιστοποίησης των µηχανηµάτων τους, µε την οποία συµφωνούν. Παράλληλα, δεν λείπουν αρκετοί, οι οποίοι ζητούν παράταση της προθεσµίας, σενάριο που δεν έχει αποκλειστεί εντελώς, σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες.

Επόµενος έλεγχος το 2020
Τις επιθεωρήσεις διενεργούν εξουσιοδοτηµένοι Σταθµοί Επιθεώρησης Εξοπλισµού Εφαρµογής Γεωργικών Φαρµάκων (ΣΤΕΕΕΓΦ), ανά περιοχή.
Αν και µιλάµε για καθαρά ιδιωτικούς Σταθµούς, ενηµερώνουν την τοπική υπηρεσία (ΠΥΑΑΜ) της ∆ΑΟΚ, καθώς είναι υποχρεωτικό να επιθεωρηθούν όλα τα εν χρήσει ψεκαστικά της χώρας. Η επιθεώρηση των εν χρήσει ψεκαστικών, είναι τακτική, δηλαδή επαναλαµβάνεται µία φορά µέχρι το Νοέµβριο του 2016, µία φορά µέχρι το 2020 και µετά κάθε τριετία.

Εναρµονισµένες πρακτικές, λέει η Βάθη

Το πρόβληµα επιβεβαίωσε µε ανακοίνωσή που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή.
Έφτασε µάλιστα στο σηµείο να κάνει λόγο ακόµα και για «εναρµονισµένες πρακτικές», προτρέποντας στην ουσία τους αγρότες – κατόχους των εν λόγω µηχανηµάτων να διαπραγµατεύονται από κοινού, µέσω των οργανώσεών τους, καλύτερη τιµή για τη συγκεκριµένη υπηρεσία.
Ως εκ τούτου, σύµφωνα και µε την ανακοίνωση, το υπουργείο θα προχωρήσει σε έγκριση και τροποποίηση 30 ακόµα σταθµών επιθεώρησης, ενώ θα αυστηροποιήσει τους ελέγχους. Τέλος, προτίθεται να στείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισµού, υποθέσεις, αν διαπιστωθούν πρακικές καρτέλ.