Αρωματική & Φαρμακευτική Χλωρίδα Νήσου Σαμοθράκης

1807

Η  ηλεκτρονική έκδοση αποτελεί προϊόν του ερευνητικού έργου«Έρευνα και περιγραφή της αρωµατικής και φαρµακευτικής χλωρίδας της νήσου Σαµοθράκης». Σκοπός της έρευνας ήταν μια πρώτη συστηματική καταγραφή, περιγραφή και διερεύνηση της χημικής ταυτότητας της αρωµατικής και φαρµακευτικής χλωρίδας της Σαµοθράκης.

Στο έργο παρουσιάζονται 127 φυτικά taxa, που περιέχουν χημικές ενώσεις με αρωματικές ή/και φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις. Στα πιο σημαντικά από αυτά διενεργήθηκαν εργαστηριακές αναλύσεις για την ποσοτική και ποιοτική ταυτοποίηση των περιεχομένων αιθερίων ελαίων. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 αρωματικά και φαρμακευτικά είδη της Ελληνικής χλωρίδας ευδοκιμούν σήμερα, ως αυτοφυή, στα οικοσυστήματα της Σαμοθράκης, αποτελώντας έναν φυσικό πόρο άρρηκτα συνδεδεμένο με το μεσογειακό περιβάλλον του νησιού.

Το έργο ανατέθηκε στο Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής του Τµήµατος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δηµοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και εκπονήθηκε σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Οργανικής Χηµείας του Τµήµατος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ. Εντάσσεται στη στρατηγική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου) για βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα, ενώ η παρακολούθησή του έγινε από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Την ερευνητική οµάδα, που εργάστηκε για τους σκοπούς του έργου επί τρία χρόνια, συναποτέλεσαν 5 ειδικοί επιστήμονες: Γεώργιος Κοράκης, PhD, Δασολόγος – Βοτανικός, ΔΠΘ (Επιστ. υπεύθυνος έργου), Αθανάσιος Κυµπάρης, PhD, Χηµικός, ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Βιδάκης (MSc), Τεχνολόγος Δασοπονίας – Βοτανικός, ΤΕΙ Καβάλας, Ελευθέριος Πετράκης (MSc), Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, Σοφία Σιγγιρίδου, Επιστηµονικός Συνεργάτης ΔΠΘ. Σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την 11.7.2016, στο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης, έγινε η παράδοση των αποτελεσμάτων του έργου στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Έβρου κ Δημ. Πέτροβιτς και τον ΕΥ του έργου Επίκουρο Καθηγητή ΔΠΘ, Γεώργιο Κοράκη.

Η τεχνική έκθεση του έργου, που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι διαθέσιμη για χρήση από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που είτε εμπλέκονται με τη διαχείριση είτε ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια και εκμετάλλευση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Επιπρόσθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ειδικούς και μη επισκέπτες του νησιού, επιστήμονες και μελετητές της Σαμοθράκης.

H ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου είναι διαθέσιμη ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ

 

www.dasarxeio.com