inΑρθρογραφία: Ευρωπαϊκή Ένωση – Αφύπνιση ή Επικήδειος;

1324

                                                   eu-3

                                                         

                                                    Ευρωπαϊκή Ένωση – Αφύπνιση ή Επικήδειος;

του Δημήτριου Πυλαρινού, Γεωπόνου,

     Μισό αιώνα ζωής ο θεσμός και η προοπτική του δεν προδιαγράφεται ευοίωνος. Νομπελίστες, βαρύγδουπα ονόματα με περγαμηνές, φιγουράρουν στα διεθνή μέσα με προφητείες για διάλυση της Ε.Ε. μέσα σε λίγα χρόνια. χλιαρές διαψεύσεις από θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ένωσης και πολιτικές που αυτοδιαψεύδουν τους ίδιους.

      Οι πρώτοι οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης κάτω από την ανάγκη της ψυχροπολεμικής περιόδου ξεπέρασαν τις εθνικιστικές τους ορέξεις και θεμελιώνουν το οικοδόμημα αυτό. Άριστες οι προοπτικές που οι λαοί της γηραιάς Ηπείρου θα μπορούσαν να περιμένουν τα επόμενα χρόνια. Θεσμοί όπως η Κ.Α.Π. , το ενιαίο νόμισμα κτλ έδιναν το νέο όραμα για τους λαούς μας.

       Οι λαοί όμως της Ευρώπης, αποικιοκράτες μέχρι τον προηγούμενο αιώνα δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα βίτσια τους και να σταθούν με σύγχρονες αρχές στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ενέργειες οικονομικές, αλισβερίσια με λαδοπόντικες, εκμετάλλευση των αδύναμων τοποθέτησαν το δυναμίτη στα θεμέλια της Ένωσης.

    Οι λαοί άρχισαν να βλέπουν με καχυποψία τις πολιτικές των κυρίαρχων κρατών και χωρίς άδικο. Προσβλητικές δηλώσεις για τεμπέληδες λαούς που ξεπερνούν τα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας και αναρωτιέται κανείς; Τι σχέση έχω με αυτούς τους λαούς; Μήπως πρέπει να πάνε στο διάολο όλοι τους;

    Όλες αυτές οι συνέπειες είναι απόρροια πολιτικών. Άρα την ευθύνη έχουν οι πολιτικοί και μόνο. Διερωτάται κανείς είναι σκόπιμες οι ενέργειές τους ή είναι απόρροια ανικανότητας; Ότι κι αν συμβαίνει, σίγουρα οδηγεί σε λάθος δρόμο. Η πολιτική δεν είναι στατική, έχει ανάγκη καθημερινής προσαρμογής στα νέα δεδομένα των παικτών της διεθνούς σκακιέρας. Οι νέοι οικονομικοί κολοσσοί, Κίνα, Ινδία κτλ, απειλούν την κυριαρχία και την οικονομική περιθωριοποίηση των παλαιών αποικιοκρατών. Αυτό δεν είναι ορατό άραγε στους ηγέτες της Ε.Ε. η όταν συναντώνται κοιτάζει να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου; Αυτό πλέον είναι κατανοητό και από τον απλό κόσμο και δικαιολογημένα οι Βρετανοί απέδρασαν από τη λυκοφωλιά της Ε.Ε.

        Για μας το μήνυμα είναι ένα, σήμερα απαιτείται αφύπνιση. Την Ε.Ε. την έχουν ανάγκη όλα τα κράτη της Ευρώπης περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο. Σταματήστε τους εθνικούς ανταγωνισμούς. Ακολουθήστε Ευρωπαϊκή πολιτική αρχών και αξιών με επίκεντρο τον άνθρωπο. Δώστε προοπτική στην Ευρώπη. Δώστε δύναμη και κουράγιο στους Ευρωπαίους.