Ερντογάν αμφισβητεί Λωζάννη

1327

 

erdogan

Αποδέκτες στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό έχει η απόσταση που έλαβε δημοσίως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα αποτελέσματά της. «Κάποιοι επιχειρούν να προβάλουν τη Συνθήκη της Λωζάννης ως νίκη», είπε μιλώντας στην 27η σύναξη κοινοταρχών στην Άγκυρα. Και έπειτα προσέθεσε ότι «με τη Συνθήκη της Λωζάννης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάννης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας».

Η πρώτη αντίδραση από την Ελλάδα προήλθε από διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ, οι οποίες σημείωναν ότι «όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης και ολόκληρο το Διεθνές Δίκαιο «είναι όντως μια πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο, την οποία κανείς, ούτε η Αγκυρα, δεν μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Οσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό». Πηγές ανέφεραν ότι προφανώς στην Αθήνα οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν προκαλούν ενθουσιασμό. Ωστόσο, επισήμαιναν ότι η στόχευση του κ. Ερντογάν ήταν κατά κύριο λόγο εσωτερικού χαρακτήρα και εντάσσεται στην πάγια τακτική του Τούρκου προέδρου να θέτει εν αμφιβόλω την κεμαλική κληρονομιά με κάθε ευκαιρία. Και παρέπεμπαν στις πολύ έντονες αντιδράσεις του κεμαλικού κόμματος CHP στην Τουρκία έπειτα από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου που η κεμαλική αντιπολίτευση αντιδρά τόσο σφοδρά στον κ. Ερντογάν.

Στην Ελλάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους. Η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η δήλωση του κ. Ερντογάν «επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ζήτησε από το ελληνικό ΥΠΕΞ «να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενέχει μόνο προβλήματα για το αύριο». Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «ο νεο-οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον». Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, που εντάσσει τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν «στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα “γκρίζων ζωνών”». Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν γίνονται τυχαία και συμπίπτουν με μια περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και συζητήσεων για το προσφυγικό ζήτημα. «Καλούμε την Τουρκία να μην κάνει σκέψεις για δημιουργία νέας εστίας κρίσης με την αμφισβήτηση ενός διεθνούς κειμένου που ρύθμισε το θέμα των ίδιων των συνόρων της και των μειονοτήτων και να τιμήσει την υπογραφή που έβαλε στη Λωζάννη, σεβόμενη τις προβλέψεις της συνθήκης ειρήνης», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/