Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας: Ιδιαίτερα αξιόλογο το αφιέρωμα στους πρόσφυγες της Θράκης που εγκαταστάθηκαν στη Δράμα

1391

Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος», στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 ετών λειτουργίας της ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας και του αφιερώματος για τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα του 20ουαιώνα στη Δράμα, την Τετάρτη 19/9 πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας μια μουσικοχορευτική παράσταση-αφιέρωμα στους πρόσφυγες της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης που εγκαταστάθηκαν στη Δράμα, με τίτλο «Πέρα από τον Έβρο…ΔΡΑΜΑ».

Η παράσταση ήταν χωρισμένη σε 4 ενότητες. Στην 1η ενότητα έγινε αναφορά στη ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολικής Θράκης με αναφορές και στη Λωξάντρα, στη 2ηαναλύθηκε η ζωή των Ελλήνων της Βόρειας Θράκης (Ανατολική Ρωμυλία) με αναφορές σε μαρτυρίες προσφύγων, στη 3η ενότητα παρουσιάστηκε το κύμα Θρακών προσφύγων που περνούσε τον ποταμό Έβρο ζητώντας καταφύγιο και στην 4η ενότητα πως κατέφθασαν και τι αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες αυτοί στη Δράμα. Κάθε ενότητα πλαισιώθηκε με σχετικούς χορούς, τραγούδια, εικόνες και κείμενα τα οποία επιμελήθηκαν ο κ. Γιώργος Τσακμάκης, η κ. Μαρία Κουγιουμτζή, η κ. Νόπη Παχατουρίδου και η κ. Νικολέτα Μεταξά.

Μέσα σε σχεδόν 2 ώρες ταξιδέψαμε νοερά σε εκείνες τις μαύρες στιγμές της ιστορίας των Ελλήνων. Μάθαμε, θυμηθήκαμε, συγκινηθήκαμε, νοσταλγήσαμε.

Εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος», θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας και το Δήμο Δράμας, την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τους υπευθύνους και συντελεστές της εκδήλωσης, τους χορευτές των 6 τμημάτων, τους χορωδούς και τους ηθοποιούς που συμμετείχαν, και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και στηρίζουν κάθε προσπάθεια του Συλλόγου.

2016-09-28_070614

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος»