Έβρος: 48 παραβάσεις παράνομης υλοτομίας από την αρχή του έτους

1790

Πενήντα δύο (52) παραβάσεις παράνομης υλοτομίας βεβαίωσαν μέσα στο 2015 τα τρία Δασαρχεία του Έβρου. Οι 32 από αυτές βεβαιώθηκαν από το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, 13 από το Δασαρχείο Διδυμοτείχου και 7 από το Δασαρχείο Σουφλίου.

Ήδη 48 είναι οι επίσημες καταγγελίες που έκαναν στις δικαστικές αρχές οι δημόσιοι κατήγοροι των τριών υπηρεσιών, από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα και αφορούν παραβάσεις παράνομης υλοτομίας.

Τα περισσότερα περιστατικά παράνομης υλοτομίας παρατηρούνται σε δασικές περιοχές με δρύες (μεσέδες), το ξύλο των οποίων θεωρείται πολύ καλής ποιότητας για καύση αλλά και για άλλες χρήσεις.

Οι περιοχές στις οποίες συνήθως δρουν οι παράνομοι υλοτόμοι στον Έβρο είναι ο Άβαντας, η Νίψα και οι δασικές εκτάσεις που βρίσκονται βορειότερα της Πυλαίας και της Μελίας του δήμου Αλεξανδρούπολης, ο ορεινός όγκος του δήμου Σουφλίου και τα δασικά συμπλέγματα Τριγώνου και Κυριακής Δερείου που ανήκουν στη ζώνη ευθύνης του Δασαρχείου Διδυμοτείχου.

dasos

Στα περισσότερα περιστατικά τα παράνομα κομμένα δέντρα είναι μέχρι 10 και υλοτομούνται συνήθως για οικιακή χρήση, ωστόσο έχουν βεβαιωθεί και αρκετές παραβάσεις για πολύ μεγαλύτερο αριθμό, που μπορεί να ξεπερνά και τα 40 δέντρα.

«Τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, αποτελεί όμως ένα διαχρονικό φαινόμενο που υπήρχε και πριν την κρίση», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο Δασάρχης Διδυμοτείχου, Δημήτρης Μητρούδης. Ο ίδιος τόνισε ότι τα διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες έχουν γίνει πιο “τσουχτερά” και φτάνουν μέχρι τα 150 ευρώ για κάθε χωρικό κυβικό μέτρο.

Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου

πηγή: www.ert.gr